OLEJ KOKOSOWY PURE BIO ŁAGODNIE RAFINOWANY NATURALNIE TŁOCZONY BEZZAPACHOWY 1x240g

CENA: 17,99 PLN
Czas wysyłki : 24 Godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 1 x cfb-oil-rbd240g
Kod EAN: 5903111899363

Ekologiczny olej kokosowy 100% ORGANIC PURE delikatnie rafinowany bezzapachowy

Ekologiczny olej kokosowy ORGANIC PURE:

  • Olej kokosowy wytwarzany bez udziału chemii
  • tłoczony na zimno z delikatnie podsuszonego, ekologicznego miąższu- nigdy z wiórek które mogą być konserwowane siarką, ani nie z mocno wysuszonego miąższu kokosa
  • łagodnie oczyszczony- częściowo rafinowany bez udziału chemii ( filtrowany ziemią okrzemkową)
  • Bez smaku i zapachu kokosa
  • Do gotowania
  • Do smażenia
  • Do pielęgnacji ciała i włosów
  • Certyfikowany BIO

 

 

 

 

 

 

 

OLEJ KOKOSOWY 100% ORGANIC PURE powstaje z suszonego na słońcu miąższu kokosa. NIGDY nie z wiórek koksowych. Organic pure jest olejem delikatnie rafinowanym, czyli pozbawianym zapachu i smaku kokosa. To właśnie ta cecha odróżnia go od oleju nierafinowanego jakim jest np. ORGANIC VIRGIN o smaku i zapachu kokosa.

 

DLACZEGO WARTO JEŚĆ OLEJ KOKOSOWY

 

Skąd pochodzą kokosy wykorzystywane do produkcji oleju?

Kokosy z których wyprodukowany został OLEJ KOKSOWY ORGANIC PURE pochodzą z ekologicznych upraw położonych na Filipińskich wysepkach (Filipiny mają ich aż 7100). Palmy mają tam idealne warunki do rodzenia najlepszych kokosów na świecie: słońce 362 dni w roku, wysoka wilgotność powietrza i minerały wprost z najczystszego na świecie oceanu Pacyficznego.

 

GDZIE ROSNĄ KOKOSY

 

Czym jest delikatna rafinacja?

Proces łagodnej rafinacji nazywany również rafinacją fizyczną - oznacza, że w procesie tym nie została użyta żadna chemia, a oczyszczenie i wytrącenie zapachu zostało przeprowadzone naturalnymi metodami.

Proces wygląda następująco- lekko podsuszony miąższ ekologicznych kokosów tłoczony jest na zimno w mechanicznych prasach. W ten sposób powstaje zimno-tłoczony olej, niesłusznie przez wielu producentów nazywany olejem VIRGIN. Prawdziwy olej Virgin (jak olej 100% Organic Virgin Coco Farm) powinien powstawać z surowego miąższu kokosa, poddanego tłoczeniu w ciągu 24 godz. od otwarcia kokosa.

Dla pozbawienia zapachu i smaku kokosa olej tłoczony na zimno przepuszczany jest przez ziemię okrzemkową, a następnie poddawany działaniu suchej pary aby wytrącić smak i zapach kokosa. Olej ORGANIC PURE jest wolny od chemii i benzo(a)pirenów, które mogą się pojawiać w olejach rafinowanych chemicznie i wytłaczanych z udziałem wysokich temperatur.

 

 

Do czego stosować olej kokosowy bezzapachowy?

Olej kokosowy delikatnie rafinowany doskonale sprawdzi się w kuchni, można na nim smażyć wszystkie potrawy, ponieważ nie zmienia ich smaku i zapachu. Jedną z dużych zalet oleju ORGANIC PURE jest fakt, że podczas smażenia w kuchni nie unosi się nieprzyjemny zapach, a potrawy nabierają delikatnej chrupkości.

Olej kokosowy można podgrzewać do wysokich temperatur ze względu na wysoki punkt dymienia – dzięki czemu nie przypala się. Co najważniejsze olej kokosowy nie jest ciężkostrawny, także nawet po zjedzeniu dużej porcji ulubionych frytek czy popcornu nie będziemy odczuwać  takiej ciężkości jako po zjedzeniu tej samej porcji smażonej na głębokim tłuszczu.

 

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy ORGANIC PURE, jak wszystkie oleje COCO FARM ma wysoką zawartość kwasów MCT, aż 77%. KWASY MCT są łatwo przyswajalne i zamieniane w naszym organizmie na czystą energię. Kwasy te są również wykorzystywane w medycynie np. w żywieniu wcześniaków czy w leczeniu chorób związanych z niedożywieniem czy zaburzeni wchłaniania takimi jak celiakia. Warto również zauważyć, że ok. 50% kwasów MCT zawartych w oleju stanowi KWAS LAURYNOWY, który w naturze w takim stężeniu występuje wyłącznie w orzechu kokosowym i mleku matki, posiada on właściwości wirusobójcze i bakteriobójcze.

Olej kokosowy świetnie sprawdza się w dietach sportowych oraz odchudzających. Można stosować go w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, keto, paleo czy low-carb.

 

Pielęgnacyjne zastosowanie oleju kokosowego?

Tak, olej kokosowy świetnie sprawdza się jako…. kosmetyk. Jest hipoalergiczny i łagodny, dzięki czemu może być stosowany nie tylko na cerę suchą ale również trądzikową czy dojrzałą.

Doskonale nawilża, redukuje zmarszczki i niweluje przebarwienia. Olej kokosowy może być również stosowany jako olejek do włosów czy baza do kosmetyków DIY.

Ponieważ jest delikatnie rafinowany osoby, które nie przepadają za zapachem kokosa mogą w pełni korzystać ze wspaniałych właściwość tego niezwykłego orzecha. 

 

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie